Avatar, Avatara (Hint Mitolojisi)
AVATAR, AVATARA (अवतार) Hint Mitolojisinde tanrıların dünyada vücut bulması, bir ölümsüzün insan bedenine bürünmesine verilen isim olup, Sanskritçe avatri (yeryüzüne (aşağı) inme) kelimesiyle ilişkilidir.
Avatar nedir?
Avatar, özellikle tanrı Vişnu’nun kullandığı bir özellik olup, on avatarlı bu tanrının
yanı sıra Şiva’nın da yerel avatarları ve iki oğlu bulunmaktaydı. İnanışa göre Vişnu dünyada kaos yaşanan dönemlerde insanları kurtarmak amacıyla dünyaya her seferinde farklı bir görünüm (avatar) ile gelmiştir. Avatara söylencelerinde yeryüzünde kargaşa yaratmak isteyen cehennem mensubu Asuraların tanrılara ait bir alan olan gökyüzüne sahip olmak için savaşmaları konu alınmaktadır ki zaman zaman Devalara galip geldikleri görülmektedir. Bu durumda tanrılar Vişnu’dan yardım istemekte o da avatar formunda yeryüzüne inerek yeni bir düzen kurmaktaydı. Her seferinde daha mükemmel bir varlık olarak gelen Vişnu bugüne dek dokuz kez yeryüzüne inmiş olup, beyaz bir at üzerinde ortaya çıkacağı onuncu ve son gelişinde (Kalkin) kusursuzluk kazanacağına inanılmaktaydı.
Vişnu’nun Maha Avatarları:
- Matsya (Balık)
- Kurma (Kaplumbağa)
- Varaha (Domuz)
- Narasimha (Aslan-İnsan)
- Vamana (Cüce)
- Paraşurama (Baltalı Rama)
- Rama
- Krişna
- Buda, Balarama
- Kalkin
Puranalarda ise Vişnu’nun 25 avatarı olduğu yani dünyaya 25 kez indiğine inanılmaktadır. Bunlar:
- Kurma (Kaplumbağa)
- Narada
- Varaha
- Matsya
- Yajna
- Nara-Narayana
- Kapila
- Dattatrey
- Hayasirsa
- Hamsa
- Prsnigarbha
- Rsabha
- Prithu
- Narasimha
- Kurma
- Dhanvantari
- Mohini
- Vamana
- Parasurama
- Raghavendra
- Vyasa
- Balarama
- Krişna
- Buda
- Kalki
Avatar doktrini Bhagavadgita’da Arjuna’ya eğitmeni Krişna tarafından Dürüstlüğün azalması ve günahkârlığın artışında ben kendimi yaratırım’ sözleriyle açıklanmaktadır.
Yahudi ve Hıristiyanların Mesih, Müslümanların Mehdi inanışı ile Hinduların Vişnu’nun Kalkin avatarı inanışındaki benzerlik ortadadır